Borduurwerk en inlijsten

Omdat borduren over de hele wereld wordt gedaan, bestaan er heel veel verschillende stijlen. Dit is te zien in onze uitgebreide boekencollectie, maar ook bij de borduurpakketten van de merken Thea Gouverneur, Vervaco, Dimensions, Pako, Lanarte en Riolis. De borduurpakketten worden geleverd als complete sets waarmee je direct aan de slag kunt.

Natuurlijk kun je ook een patroon uit één van de boeken of leaflets uitzoeken, bijpassende stof kopen en een keuze maken uit de garencollectie van DMC. Wij hebben verschillende soorten stoffen:

  • Stramien, dat is een grof weefsel dat geschikt is om op te borduren met wol. Stramien is vaak voorbedrukt.
  • Linnen is een weefsel dat van vlas- of hennepgaren is gemaakt. De dikte van de draden kan verschillen. Kaaslinnen is losser geweven en heeft een dunnere draad. Linnen is geschikt voor het borduren van aftelbare patronen met splijtgaren.
  • Aïda heeft een speciale weefbinding, waardoor er weefselbosjes ontstaan in plaats van weefseldraden. Het is een gemakkelijk aftelbare stof die geschikt is voor snel en eenvoudiger kruissteekborduurwerk met splijtgaren.
  • Hardangerstof is fijner dan aïda en is dubbeldradig. Het is speciaal ontworpen voor de traditionele Noorse borduurtechniek Hardanger.
  • Beijers bont, een gekleurde stof voor doorstoptechniek

Alle borduurstoffen zijn in verschillende kleuren en dichtheden te krijgen, hierbij is het aantal draden per centimeter verschillend. Ook hebben we tafelkleden- en kussenpakketten om te borduren en te knopen.

In onze speciale ‘babykast’ liggen borduurartikelen om een leuk en persoonlijk kraamcadeautje te maken. Hoe leuk is het om iemand te verrassen met een slabbetje met naam, een geborduurde badcape of een knuffel die past bij de geborduurde geboortetegel?

Het inlijstwerk wordt verzorgd door Lijstenmakerij Melchior uit Geldermalsen. Dit bedrijf is één van de laatste (en grootste) ambachtelijke lijstenmakers van ons land. Inlijsten werkt als volgt: Je maakt met ons een keuze uit de zeer uitgebreide collectie van passe-partouts, 4 soorten glas en lijsten, zodat er een eenheid ontstaat tussen de lijst en je werk.
We hebben een wand vol met lijstmonsters, die samen met de passepartoutmonsters een goed beeld geven van het eindresultaat. Aan de hand van de materiaalkeuze geven we een prijsindicatie. Het werk wordt persoonlijk opgehaald door de lijstenmaker en 14 dagen later kun je jouw werk bij ons afhalen. Vanwege het risico van vuil worden of zoek raken versturen wij de in te lijsten werken nooit per post naar de lijstenmaker, tenzij je hier zelf uitdrukkelijk om vraagt.